Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Το thing διερωτάται...

Μόλις είρτα σπίτι. Μ. Δευτέρα, ξημερώνει Μ. Τρίτη τζιαι εγώ ως τωρά έπαιζα πόκερ. Μεν φανταστείτε κουμάρι, ποσκόλιο. Απλά διερωτούμαι: υπάρχει κάποιος που μπόρει να με κρίνει, αν εν σωστό ή λάθος?
Εν είμαι σε φάση αμφισβήτησης της Θρησκείας-αν τζιαι επροβληματίστηκα όταν είδα το zeitgeist-, αλλά σε φάση αμισβήτησης της Εκκλησίας, και της σημερινής με τα "φιλέτα" και ροζ σκάνδαλα, αλλά και των προηγούμενων αιώνων, εννοόντας τότε που εδιαμορφωθήκαν τούτοι οι "νόμοι" και οι "υποχρεώσεις" των πιστών, ώστε να θεωρούνται καλοί Χριστιανοί.
Δηλαδή το thing εν κακός Χριστιανός που έπαιζε πόκερ Μ. Δευτέρα? Θέλω να ακούσω γνώμες πάνω σε τούτο.
Τζιαι διερωτούμαι εγώ, γιατί έννεν μόνο τούτο. Εν νηστεία Τετάρτη Παρασκευή εν έχει sex ας πούμε, Σάββατο εν έχει sex γιατί Κυριακή πρωί πάει Εκκλησία ο κόσμος, 50μερο εν έχει sex, 40μερο εν έχει sex, μια φάουσα γιαγιαδες με 1000 προβλήματα υγείας να νηστεύκουν 40 τζιαι 50 μέρες, ο αυνανισμός εν αμαρτία τζιαι πάει λέγοντας. Τούτα ούλλα δηλαδή εν λογικά?
Κατά τα άλλα οι μέρες στην Κύπρο βαίνουν καλώς, αν εξαιρέσεις την μουρμούρα της μάνας μου και το νερό στο μπάνιο που εν έχει τόση πίεση όσο στην Αθήνα.

9 σχόλια:

Sike είπε...

χεχεχ :)
εν φυσιο-λογικό να έχεις τέτοιες απορίες και φυσιο-λογικό να απογοητεύεσαι από τους ανθρώπους που απαρτίζουν την Εκκλησία ("φιλέτα";; κέσκεσε;).

οι απορίες σου όμως περί νηστείας και σεξ προέρχονται από επιπόλαιη εως ανύπαρκτη γνώση περί των κανόνων. Εν είμαι εγώ αρμόδιος να σου τις λύσω, αλλά να σου πω τα λίγα που ξέρω: Καταρχάς επιτρέπεται το σεξ μόνο μέσα στο γάμο. Είτε είναι περίοδος νηστειών είτε όχι, το συζυγικό καθήκον πρέπει να εκτελεσθεί αν αυτό θέλουν τα πλάσματα, δατ ιζ.
Όταν ζεις μέσα στην Εκκλησία, από μόνος σου δεν θα θέλεις να κάμεις σεξ το Σάββατο πριν να πάεις να κοινωνήσεις. Όλα αυτά βέβαια κανονίζονται με τον πνευματικό/εξομολόγο του καθενός, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις οι ίδιες.
Ο αυνανισμός, νομίζω, εν αμαρτία γιατί ahem χάνεται/καταστρέφεται potential άνθρωπος... (ahem, sperm?)
Η νηστεία δεν είναι απλώς ένα βίτσιο, αλλά -κανονικά- ένας αγώνας εγκράτειας και αποχής από πράγματα που σου αρέσουν, για ενδυνάμωση του χαρακτήρα σου. Και από αγάπη και τιμή σε συγκεριμένο άγιο ή στο Χριστό που, π.χ. τώρα το Πάσχα, θα πάθει, θα σταυρωθεί και θα αναστηθεί.

Με άλλα λόγια, όλα αυτά για τα οποία απορείς και που βλέποντας τα που πάνω που πάνω φαίνονται μας παράλογα και αδικαιολόγητα, they make perfect sense όταν τα βιώνεις, όταν ζεις χριστιανική ζωή. Όταν ζεις κοσμική ζωή και δεν θρησκεύεις αλλά αυτά τα ακούς απλά ως διαταγές της γιαγιάς ή της θείας, εύλογα τα εκλαμβάνεις ως παραμύθια, λαφαζανιές, παραλογισμούς. H νηστεία, ο αγώνας κατά κάποιων παθών μας κτλ, (πρέπει να) είναι το φυσικό αποτέλεσμα της αγάπης μας για το Θεό και ένδειξη ευγνωμοσύνης, μετάνοιας, ζήτησης συγχώρεσης κτλ.


υ.γ. σχετικά με το πόκερ: γενικώς το χαρτοπαίγνιο θεωρείται αμαρτία. Αλλά ακόμα και τέτοιο να μην ήταν, από τη στιγμή που σου είναι πάθος/εθισμός/λατρεία, θα επιδίωκες να απέχεις αυτές τις μέρες (να το νηστέψεις δλδ) ως δώρο στο Χριστό :Ρ Και δεν εννοώ εσένα προσωπικά, ούτε σε (κατα)κρίνω. Απλώς είπα τι ξέρω :)

Ανώνυμος είπε...

η γνώμη μου, μαλακιστείτε ελεύθερα :)

καλή επ-ανάσταση

Μόχα είπε...

Αναφέρομαι στο πρόσφατο σκάνδαλο με την Μονή Βατοπεδίου, που εανταλλάσαν οικόπεδα της Μονής με οικόπεδα «φιλέτα» του δημοσίου.
Αντίθετος με την νηστεία εν ήμουν ποτέ. Ενήστεψα 50μερα τζιαι 40μερα τζιαι χωρίς καμιά υπερβολή εμάλλωναμεν με τη φίλη μου επειδή επέμενα να μηνίσκουμε στο φιλί(άκουσον άκουσον;p). Τζιαι εννοείται εν θα έκαμνα sex πριν πάω να κοινωνήσω. Νομίζω κατανοώ τα περί νηστείας. Εν αλλού που προβληματίζουμαι.
Το sex γιατί επιτρέπεται στο γάμο? Ούλλοι οι παντρεμένοι κάμνουν sex μόνο για να κάμουν μωρό? Οι φυσικά. Θυμούμαι 1-2 περιπτώσεις στο στρατό άτομα που τα @@ τους εγίνουνταν τοοοοόσα και όταν επηαν στο γιατρό ερώτησεν τους πόσο τζιαιρώ έχει να «εκτονωθούν» τζιαι η ιατρική συνταγή ήταν ο αυνανισμός. Ε έννεν αναγκαίο που τη φύση μας ? Ο Πλάστης μας εν το είχε υπ΄όψιν του όταν μας εδημιουργούσε?
Πόκερ ουσιαστικά εν η πρώτη φορά που έπαιξα live γιατί ως τωρά εν στο facebook που έπαιζα. Άρα εθισμένο δεν με λες. Τζιαι πιλόττα έπαιξα εχτές. Νηστεύκω τούντες μέρες αλλά το χαρτοπαίγνιο εν θεωρώ ότι πρέπει να το συμπεριλάβω στη νηστεία.

Πρασινη νεραιδα είπε...

einai kako mono ean to thing exei tipsis...

Μόχα είπε...

Νεράιδα τύψεις δεν νιώθω. Αυτό είναι το σίγουρο.

Avevaios είπε...

Μερικές φορές σκέφτομαι τζ' εγώ όπως σκέφτεσαι φίλε. Τζαι ήταν καλές οι εξηγήσεις του sike για κάποια θέματα, αλλά έχει πράματα που μερικές φορές φαίνουνται μου τόσον παράλογα όταν μου τα λαλεί ο παππούς μου που αντιδρώ. Πιστεύκω όμως. Τζαι ανακάλυψα ότι εν διαφορετικό πράμα η θρησκεία και η Εκκλησία. Δηλαδή μπορεί οι άνθρωποι που ηγούνται της Εκκλησίας (κάποιοι που τζείνους, όι ούλλοι σίουρα) να κάμνουν λάθη τζαι αμαρτίες τζαι σκάνδαλα ας πούμε. Μπορεί να φκαίννουν τζαι να κάμνουν δηλώσεις τζαι να λαλούν χοντρομαλακίες (Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β') ή να λαλούν ακόμα χειρότερα χοντρομαλακίες με αντίχτυπο στη ζωή ανθρώπων (π.χ. οι μαλακίες του Πάπα περί προφυλακτικού κ.ά.). Το θέμα είναι να τα ξεχωρίζουμε τούτα τα πράματα. Τζαι να καταλάβουμε ότι επειδή ένας κληρικός έννεν σωστός, εν σημαίνει ότι εν λάθος η θρησκεία. Άμα ψάξεις λίο βρίσκεις έναν καλό πνευματικό που μιλά σου πολλά σπουδαία. Τζαι πραγματικά έσιει μεγάλην αξίαν η χριστιανική ζωή.
Τωρά για το πόκερ τζαι την πιλότα, να σου πω την αλήθεια εψές έπαιζα πόκερ τζ' εγώ. Τζαι πραγματικά εν μου πέρασε καν που το νου ότι έκαμνα κάτι κακό. Που επαίζαμε επιτραπέζια πριν το πόκερ ήταν το ίδιο το κακό; Ή το πρόβλημα εν με τα παιγνίδκια με τα χαρτιά; Ξέρεις, κάτι έτσι απορίες εν που τα συγχύζουν ούλλα...
Μεγάλο θέμα προς συζήτηση τζαι ο αυνανισμός. Πάντως νομίζω ότι έννεν καθόλου αυστηρή η εκκλησία μας για τούντο θέμα. Θεωρεί το κάπως φυσιολογικό σε μιαν ηλικία.

Marl3n είπε...

Pote den katalava giati den epitrepetai to sex en periodo nisteias.. Vasika mporw na dw ligo to point, alla eimai tis fasis oti to sex me to atomo pou agapas se kanei na niw8eis wraia kai to 8ewrw kati san to diko mou proswpiko paradeiso. Akougetai weird mexri spooky, but that's how it feels to me (kai ston partner 8elw na pisteuw;p).

Kapoies fores skeftomai oti 8a itan kalitera an i 8riskeia den ipirxe, cos stin teliki einai so restricted (anaferomai se oles tis 8riskeies, tis pio popular toulaxiston). Isws gia auto na dilwnw agnwstikistria. Exw pia perasei oles tis enoxes pou eniw8a gia ola osa me ekane na niw8w i 8riskeia (na mi pigaineis ekklisia sixna, na min koinwneis, na min nisteueis, na kaneis sex ektos gamou, genika na kaneis sex...).

Pantws tin erwtisi sou me ton aunanismo kai ton an to exei skeftei o Dimiourgos, me apasxolouse kai mena edw kai xronia ;p

Μόχα είπε...

Δηλαδή άμα εν τόσο κακό το sex γιατί ο Πλάστης μας έκαμεν το τόσο καλό? Έννεν για να απορείς?;p

Avevaios είπε...

Εννά ακουστεί πολλά φιλοσοφημένο, αλλά ποττέ μου εν το πολλοσκέφτηκα. Αλλά νομίζω η ηδονή εν κάτι σαν το κίνητρο για την τεκνογονία. Κάτι σαν την κινητήρια δύναμη για να γίνει πράξη το αυξάνεστε και πληθύνεστε.

Αλλά η ερώτησή σου εν λανθασμένη εξαρχής. Ο Θεός ποττέ εν είπεν τζαι η θρησκεία μας ποττέ εν είπεν ότι το σεξ εν κακό. Τζαι αν το ακούσετε που κανέναν παπάν εν λάθος του. Εννοείται ότι το σεξ εν καλό πράμα γι' αυτό τζαι ο Θεός έκαμε το τόσον ωραίο τζαι όμορφο πράμα. Απλώς σε περίοδο νηστείας, όπως ακριβώς καταλαβαίνεις την αξία της εγκράτειας όσον αφορά το φαγητό, κάποια παρόμοια χρησιμότητα σε πολλά δυσκολότερο βαθμό εξυπηρετεί τζαι η αποχή που το σεξ.
Υπάρχουν στην Ελλάδα κάτι χριστιανικές τάχαμου αδελφότητες (π.χ. "Ζωή" "Σωτήρ")που επικεντρώνουν ούλλην τους την προσοχή πας το θέμα του σεξ και των σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων και πας τη σεξουαλικότητα. Τόσον πολλά κολλημένοι εν πας τούτα τα θέματα που πραγματικά προκαλούν τεράστια προβλήματα σε ανθρώπους. Τούτοι φυσικά για μένα βεβαίως εν αλλού για αλλού τζαι επαρεξηγήσαν πολλά το θέμαν, αλλά τάχα εκπροσωπούν την εκκλησία τζαι συνεχίζουν να λαλούν τες μαλακίες που λαλούν τζαι δεν τους σταματά κανένας. Μιλούμε για απίστευτες ακρότητες τζαι τεράστια συμπλέγματα. Για το θέμα του σεξ και των σχέσεων, δκιεβάστε βασικά γέροντα Παϊσιο που πραγματικά εν εντυπωσιακός.